Bescherm je bedrijf en familie: stel een testament op

Het is niet het leukste om over na te denken, je testament. Maar het is wel nodig om tijdig over na te denken. Je testament zorgt ervoor dat je bezittingen niet in de verkeerde handen terecht komen en beschermt je familie en geliefden. Toch had vijf jaar geleden ruim de helft van de Nederlanders geen testament. Denkt u nu ‘dit moet ik meteen regelen’ neem dan contact op met deze notaris nabij Hengelo. En wat zet je dan in je testament? Een paar belangrijke dingen om aan te denken op rij.

Wat als je overlijdt zonder testament?

Heb je geen testament, dan bepaalt de wet wat er gebeurt met je nalatenschap. Jij en je familie kunnen er dan niet over beslissen. Dit geldt niet alleen voor je eenmanszaak, je huis en je spullen, maar ook voor je minderjarige kinderen. Het kan gebeuren dat je kinderen niet terecht komen waar je wilt, je huis niet naar je partner gaat of dat bepaalde familieleden een groter deel van de erfenis krijgen dan jij wilt. Een goed opgesteld testament voorkomt dat soort omstandigheden.

Benoem een executeur

Om te zorgen dat je testament wordt uitgevoerd, benoem je een executeur. Deze draagt de verantwoordelijkheid om de erfenis te verdelen. Dit is dus niet automatisch de notaris door wie je het testament laat opstellen. Wel is het mogelijk om een notaris te benoemen als executeur. Dan zal de notaris bij je overlijden contact opnemen met nabestaanden om de erfenis te verdelen. De meeste mensen benoemen hun partner als executeur en geven een familielid of erg goede vriend in geval de partner niet in staat is het testament uit te voeren.

Je testament up-to-date houden

Door je leven heen maak je nogal wat dingen mee. Je koopt een huis, je trouwt, krijgt kinderen, misschien ga je scheiden en hertrouw je. Wat je wilt na je overlijden en de dingen (en mensen) waar je rekening mee moet houden kunnen nogal eens veranderen. Krijg je kinderen en ben je niet getrouwd maar wil je dat je partner na je overlijden voor de kinderen zorgt? Dan moet je dat opnemen in je testament. Er zijn een hoop dingen om rekening mee te houden in je testament. Heb je vragen, neem dan contact op met de professionals van Het Notarieel.