Beleggen op allerlei verschillende manieren

Ben je van plan om te gaan beleggen of ben je al een tijdje bezig? In deze blog geven we je wat extra informatie over beleggen, welke opties er zijn en hoe je het beste kan beleggen op jouw manier. Let op: dit is geen financieel advies maar we geven puur inzicht in de mogelijkheden die er zijn.

Aandelen kopen

Aandelen en obligaties zijn voorbeelden van zogenaamde effecten. Veel aandelen en obligaties kunnen op beurzen worden gekocht en verkocht. Hiervoor moeten aandelen of obligaties beursgenoteerd zijn. Bekende beurzen zijn bijvoorbeeld de Amsterdam Stock Exchange en de New York Stock Exchange. Aandelen of obligaties worden tegen een bepaalde prijs op de beurs genoteerd. Dat is het bedrag dat u aandelen kunt kopen of verkopen. Als het bedrijf bijvoorbeeld in waarde stijgt, zie je dit terug in de aandelenkoers. Tegenwoordig gebeurt de handel op de beurs voornamelijk elektronisch en digitaal. U hoeft niet naar Amsterdam of New York te reizen om te investeren. U kunt via zogenaamde brokers beleggen op de beurs. Uw thuisbank is meestal een makelaar. Daarnaast heb je in Nederland ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze business.

Beleggen in crypto

Beleggen in crypto is een nieuwe tak van sport. Sinds de bitcoinhype zijn veel mensen gaan beleggen en investeren in cryptovaluta. Ontdek de beste crypto exchange online. Cryptomunten zijn er in veel verschillende soorten. Iedere munt heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om te kijken waar jij in wilt investeren.

Beleggen in ETF’s

Wanneer u gaat beleggen, kunt u er ook voor kiezen om in één keer in duizenden bedrijven te beleggen. Je hebt niet zoveel geld nodig. Dit kan voor een paar dollar. Je kan dit eenvoudig doen door een investeringsfonds met veel aandelen te kopen. Indexfondsen of ETF's zijn een voorbeeld. De termen ETF en indexfonds worden meestal gebruikt voor hetzelfde type fonds. Officieel is er een verschil tussen indexfondsen en ETF's. Indexfondsen kunnen eenmaal per dag worden verhandeld. De prijs wordt bepaald op basis van de intrinsieke waarde (ook wel de intrinsieke waarde of NAV) aan het einde van de handelsdag. De afkorting ETF staat voor exchange-traded funds, oftewel fondsen die op effectenbeurzen worden verhandeld. ETF's kunnen de hele handelsdag worden verhandeld. De prijs wordt bepaald op basis van de koopprijs en verkoopprijs.

Waarin moet jij gaan beleggen?

Dit is volledig afhankelijk van jouzelf. Wil je juist meer of minder risico nemen bij beleggen en ben je bereidt er veel tijd in te steken? Dit zijn variabelen die hiermee te maken hebben.