American factoring: een manier van debiteurenfinanciering

Debiteuren

American factoring, je hoort het steeds vaker. Maar wat is het nu eigenlijk. Het is, zoals de naam al aangeeft, overgewaaid vanuit Amerika. Hoewel het op het eerste gezicht een beetje lijkt als een schimmig en onbetrouwbaar verhaal is dat absoluut niet aan de orde. Het is een mooie manier van debiteurenfinanciering. Vooral voor zzp-ers en het midden en kleinbedrijf is dat een goede oplossing voor debiteurenbeheer.

American factoring

American factoring, ideaal voor zzp-ers

Stel je bent zzp-er. Je hebt je opdracht afgerond en je stuurt je factuur. Dan verwacht je dat deze snel betaald wordt. Jouw vaste lasten gaan immers ook gewoon door en dit zijn jouw inkomsten. Bovendien wil je verder met een volgende opdracht. Er is geen tijd om klanten na te bellen of herinneringen te sturen. Dit is ook erg vervelend wanneer je een leuke opdracht hebt afgerond na een fijne samenwerking. Debiteurenbeheer is tijdrovend en ook niet leuk om te doen. Dit kun je voorkomen met American factoring.

Betaling

Hoe werkt het eigenlijk?

Bij deze vorm van factoring wordt jouw factuur overgenomen door de factormaatschappij. Zij betalen dus jouw factuur en gaan deze vervolgens zelf incasseren bij jouw klant. Voor jou houdt het dus op nadat jij de betaling van de factormaatschappij hebt ontvangen. Jouw debiteur betaalt vervolgens de factuur rechtstreeks aan de factormaatschappij. Je verstuurt de factuur dan ook met het rekeningnummer van de factormaatschappij. Doordat dit bedrijf jouw factuur overneemt, loop je ook geen risico meer op wanbetaling. Voor deze dienst betaal je factorfee. Soms betaal je ook nog opstartkosten of abonnementskosten maar er zijn ook bedrijven waar je alleen een percentage van de factuurprijs betaalt. Deze wordt in mindering gebracht op jouw betaling. Als je kiest voor American factoring, laat je dan eerst goed informeren over de kosten.