5 voorwaarden voor het inhuren van een zzp’er

Je weet het zeker: die zzp’er en jouw bedrijf? Dat is de perfecte combinatie. Alles klopt gewoon. Het gevoel. De verwachtingen. Je kunt gewoon niet wachten om de samenwerking met deze persoon aan te gaan. Loop echter niet te hard van stapel. Zowel jij als jouw nieuwe partner moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. In deze blog vertellen de specialisten van Recruitment Backoffice welke dit zijn.

1. Een VAR-verklaring

Wanneer een zzp’er bij jou aan de slag wil gaan, moet hij of zij in het bezit zijn van een VAR-verklaring. Hiermee geeft deze persoon aan dat hij/zij als zelfstandig ondernemer bij jouw bedrijf aan de slag gaat. Ontstaat er gaandeweg twijfel over jullie zakelijke relatie? Dan sta je met die document een stuk sterker. Is er sprake van een langdurige samenwerking? Dan moet deze jaarlijks verlengd worden. Hiervoor kun je ZZP-bemiddeling inschakelen.

2. Meerdere opdrachtgevers

Natuurlijk mag er – bij het inschakelen van een zzp’er – geen sprake zijn van een verkapt dienstverband. Om die reden moeten zelfstandigen ieder jaar bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat zij minimaal drie opdrachtgevers hebben bediend. Opdrachtgevers doen er verstandig aan, om na te gaan of hun zzp’ers aan deze harde eis voldoen. Op een vast dienstverband zit jouw bedrijf niet te wachten!

3. Bescherming arbeidsrisico’s

Het is eigenlijk te zot voor woorden. Sinds 2012 is het – per wet – geregeld dat zzp’ers dezelfde bescherming tegen arbeidsrisico’s moeten krijgen als vast personeel. Dat heb jij – als opdrachtgever – natuurlijk allang voor ze geregeld. Zonder na te denken waarschijnlijk. Toch is het goed om hier even bewust bij stil te staan.

4. Eigen invulling

Als bedrijfseigenaar of projectmanager draag je meerdere petten. In het geval van een zzp’er vervul jij de rol van opdrachtgever. Dus niet die van een baas. Dit houdt in dat jij enkel bepaald wanneer de deadline is. De invulling van de werkzaamheden die daaruit volgen zijn de verantwoordelijkheid van de zzp’er. Er mag dus geen sprake zijn van vaste werk- en/of vakantietijden.

5. Geen persoonlijke arbeid

Het is een beetje raar. Als opdrachtgever ga je een samenwerking met één specifiek persoon aan. Toch mag deze – bijvoorbeeld in het geval van ziekte – één van zijn collega’s voor jouw klus inschakelen. Wordt de zzp’er verplicht om altijd in eigen persoon op de werkvloer te verschijnen? Dan is er sprake van een verkapt dienstverband.