5 manieren om het BIM-proces te optimaliseren

BIM. In de bouwsector kom je er niet meer onderuit. Deze manier van werken heeft Nederland in een sneltreinvaart overgenomen. Een goede zaak, vinden de specialisten van The BIM Engineers. Het BIM-proces heeft bouwprojecten namelijk veel te bieden. Werk je al langere tijd volgens het BIM-model, maar mis je de efficiëntie? In deze blog lees je hoe jouw bedrijf het proces kan verbeteren.

1. Stel een onafhankelijke BIM-manager in

De eerste stap in een efficiënt BIM-proces is het aanstellen van een BIM-manager. Deze persoon is gedurende het hele project verantwoordelijk voor alle informatiestromen. Hij of zij moet er dus voor zorgen dat de kwaliteit ervan goed is. Het BIM management kun je natuurlijk bij iemand binnen het team leggen. Dit is echter onverstandig. De persoon in kwestie heeft namelijk eigen belangen. Schakel daarom het liefst een onafhankelijke BIM-manager in.

2. Maak informatie toegankelijk

Communicatie is ontzettend belangrijk. Zeker wanneer er belangrijke data en meerdere teams mee gemoeid gaan. Bij miscommunicatie kan namelijk het gehele project op losse schroeven komen te staan. Om dit te voorkomen is het aan te raden om met een DMS – ofwel: Document Management System – te werken. Dit is een programma waarin informatie gestructureerd en eenduidig met alle partijen wordt gedeeld. Zo kunnen teamleden altijd met de meest recente data werken.

3. Ontwikkel aspectmodellen

Tijdens een BIM-proces werk je met verschillende teams samen. Het is belangrijk dat de partijen van elkaar weten hoe zij hun werk gaan uitvoeren. Elk van hen moet daarom een aspectmodel opstellen.

4. Voeg de modellen samen

De BIM-manager voegt de verschillende aspectmodellen samen in een zogenoemd coördinatiemodel. Zo weet iedereen wat ze van elkaar kunnen verwachten. Maar dat niet alleen: ook komen conflicten tussen de teams snel naar voren. Zo kan er snel ingegrepen worden en de nodige modellen worden aangepast.

5. Plan BIM-sessies in

De meeste problemen binnen het BIM-project kunnen opgevangen worden door programma’s, waarin de meest recente gegevens worden gedeeld. Toch zullen er altijd knelpunten zijn die eerst besproken moeten worden. Dit kan tijdens een BIM-sessie. De manager van het project brengt hiervoor alle – of slechts een selectie van de – partijen samen om het vraagstuk te bespreken. Zijn er geen knelpunten te bekennen? Plan regelmatig sessies in om fouten te voorkomen.