3 verschillende uitvaartrituelen op een rij

Nederland kent een multiculturele samenleving. Hierdoor zijn er ook veel verschillende uitvaartrituelen. De verschillen zijn soms enorm en van veel rituelen heb je geen idee van het bestaan. Daarom lichten wij in deze blog 4 verschillende uitvaartrituelen uit. Zo ben je goed voorbereid wanneer je een uitnodiging krijgt voor een begrafenis voor een overledene uit een andere cultuur. Zo weet je precies wat je kan verwachten en waar je absoluut rekening mee moet houden. Onderstaand vier veel voorkomende uitvaartrituelen in Nederland:

Caribische rituelen

Caribische Nederlanders zijn vaak rooms-katholiek. De uitvaart vindt vaak in de kerk plaats waar de familie van de overledene toe behoort. Denk eraan dat er bij de uitvaart vaak witte of zwarte kleding wordt gedragen. Bij een Caribische uitvaart wordt er niet vaak gekozen voor een crematie. Vaak maakt de overledene nog een laatste rondje rondom het huis voordat men vertrekt naar de begraafplaats. Op deze manier wordt het afscheid definitief. na de begrafenis volgt een periode van 8 dagen van rouw. In deze periode wordt er voornamelijk gebeden.

Islamitische rituelen

Een islamitische uitvaart verschilt heel erg met bovenstaande. Moslims mogen bijvoorbeeld niet worden gecremeerd. Daarnaast is de traditie dat de begrafenis plaatsvindt binnen 24 uur. In het verleden was dit niet mogelijk in Nederland. Tegenwoordig kan je een ontheffing aanvragen waardoor dit mogelijk wordt. Want in Nederland geldt dat er normaal minimaal 36 uur tussen overlijden en begraven moet zitten. Het gebed vindt plaats bij de moskee en vervolgens wordt de kist door verschillende mannen gedragen. Hierbij wisselen mannen elkaar vaak af. Dit komt omdat het als ‘’goede daad’’’wordt gezien.

Joodse rituelen

Een andere cultuur die in Nederland veel voorkomt, is het Jodendom. Deze cultuur heeft zo zijn eigen uitvaartrituelen. Ook hier geldt dat de overledene wordt begraven in plaats van cremeren. Er is nog weer een verschil te maken tussen orthodoxe en liberale joden. Bij een orthodox joodse begrafenis zijn bijvoorbeeld bloemen niet toegestaan. In plaats daarvan worden steentjes bij het graf gelegd. De reden hiervan is dat de overledene niet vergeten wordt. Ook worden er door de mannelijke familieleden drie scheppen met aarde op de kist gegooid en vervolgens door de rest van de mannelijke aanwezigen. Bij liberale joden mag iedereen dit doen. Het troosten vindt plaats nadat de overledene is begraven.

Op zoek naar uitvaartverzorging in Utrecht? Bezoek dan de website van Uitvaartzorg Eefje.